KONKURS GASTRONOMICZNY WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO DLA UCZNIÓW ŚREDNICH SZKÓŁ ROLNICZYCH ”GOTUJ Z KLASĄ”

Organizatorem konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego, koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. W finale wzięło udział 11 szkół średnich z terenu województwa podlaskiego. Każda ze szkół po przeprowadzaniu eliminacji szkolnych wytypowała dwuosobową reprezentację.

Celem konkursu była m.in. identyfikacja i upowszechnienie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w domach rodzinnych, firmach gastronomicznych, a także gospodarstwach agroturystycznych. Promocja lokalnych zasobów, tradycji i dziedzictwa kulinarnego.

Komisja konkursowa:
- Stanisław Derehajło - Wicemarszałek Województwa Podlaskiego - Przewodniczący Komisji Konkursowej

- Wiesława Burnos - Członek Zarządu Województwa Podlaskiego
- Karol Okrasa - Mistrz Kuchni, Doradca Kulinarny zaangażowany w  promocję lokalnych smaków, Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego, współpomysłodawca konkursu Gotuj z klasą, fundator głównej nagrody w konkursie, szefuje warszawskiej restauracji "Platter" i jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni
-Mirosław Bielawski - Dyrektor Programowym Polskiego Radia Białystok
- Eugeniusz Szpakowski - Dyrektor TVP3 Białystok - Telewizja Polska S.A
- Agata Andrejczuk - Rodowita Podlasianka, zakochana w podlaskiej ziemi i jej smakach. Wciąż szuka nowych inspiracji, które tchną nutę nowoczesności w dania które przyrządza. Gotowanie to jej pasja. Owocem tej pasji jest blog kulinarny Podlaski Fusion. Kultywuje on tradycyjną kuchnię podlaską, którą Agata wyniosła z domu rodzinnego oraz taką, która tradycję ukazuje w awangardowym obliczu.

Konkurs odbywa się pod Patronatem medialnym Radia Białystok i TVP3 Białystok - Telewizja Polska S.A.

Laureatami konkursu zostali Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży! Opiekunem zespołu jest Katarzyna Chojnowska, a młodzi kucharze zachwycili jury kapuśniakiem na pstrągu z pierożkiem ziemniaczanym, żołądkami gęsimi w sosie z grzybów leśnych i kaszą pęczak oraz ciastem Marcinek. Gratulujemy!

Cieszymy się, że po raz kolejny mieliśmy przyjemność organizacji konkursu kulinarnego w naszej Podlaskiej Akademii Kulinarnej. Tworząc to miejsce, mieliśmy na celu stworzenie profesjonalnego zaplecza gastronomicznego, które będzie odpowiednim miejscem nie tylko dla amatorów nauki nowych smaków, ale też dla przyszłych szefów kuchni. Kolejny udany finał tak cenionego konkursu potwierdza, że wybór sprzętów, wyposażenia i całego zaplecza technicznego nie ma sobie równych w całym województwie.

Zobacz całą relację - TU. 

Wszystkie komentarze